Programma's

7. Volksgezondheid en duurzaamheid

7. Volksgezondheid en duurzaamheid

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden volksgezondheid, milieu en duurzaamheid. Volksgezondheid richt zich op een gezonde leefomgeving en leefstijl. Milieu richt zich op de onderdelen lucht, geluid, bodem, externe veiligheid en duurzaamheid (klimaat).
Over duurzaamheid/klimaat zijn in het Nationaal Klimaatakkoord afspraken gemaakt waarbij de uitvoering bij de gemeenten is belegd. De aanpak en invulling van Zevenaar is onderverdeeld in de ‘resultaten’: energietransitie, warmtetransitie, circulaire economie/fairtrade gemeente en klimaatadaptatie.

Ontwikkelingen

Warmte transitievisie
De Warmte transitievisie uit 2019 gaan we actualiseren om te kunnen voldoen aan de landelijke ontwikkelingen. Na de actualisatie kunnen wij per (cluster van) wijk(en) of dorp(en) aangeven wat het beste alternatief voor aardgas kan zijn. Deze actualisatie is ook de basis voor de Wijk uitvoeringsplannen.
Verder zal de actualisatie van de Warmtetransitie visie een eerste stap naar het Warmteprogramma zijn dat onderdeel wordt van de Omgevingsvisie.

Ontwikkelingen wettelijk instrumentarium warmte transitie
Om de gemeenten meer handvatten te geven in de warmte transitie wordt nieuwe wet- en regelgeving ontwikkeld. Eén van de ontwikkelingen is dat warmtenetten in publieke handen moeten zijn. Dit betekent ook wat voor de  rol en positie van de gemeente Zevenaar. De voorbereiding daarop loopt nu en rond de zomer moet daar richting op komen. In de 2de voortgangsrapportage wordt u verder geïnformeerd.

Warmtenet Spijk
Het onderzoek naar een warmtenet in Spijk is positief. Voor het vervolg van het proces wordt naar cofinanciering gezocht.

ODRA
De begroting 2023 van de ODRA, welke in de raadsvergadering van 8 juni 2022 is behandeld, zal nog een wijziging ondergaan. Om welke bedragen het gaat is nog niet bekend. Het betreft de doorvertaling van prijs- en loonkostenstijgingen.

Volksgezondheid/GGD
De afgelopen jaren is taakstellend bezuinigd op het budget van de GGD (VGGM). Daarmee is de basiskwaliteit in het gedrang gekomen en kan op onderdelen niet meer aan het wettelijk niveau worden voldaan. Het betreft hier de Jeugdgezondheidszorg, milieu en preventie. In regioverband zijn enkele scenario’s besproken die een herstel en borging van de GGD-functie mogelijk maken. De verwachting is dat de functie van de GGD binnen het voorliggende veld evenals binnen de uitvoering van de Omgevingswet eerder groter dan kleiner zal worden, waardoor het gerechtvaardigd is de basiskwaliteit op een goed niveau te krijgen.
Voor 2023 is een bijstelling op de gemeentelijke bijdrage benodigd.

Beleidskaders

  • Milieubeleidsplan 2013-2030 Zevenaar
  • Beleidsvisie Externe Veiligheid 2012 Zevenaar
  • Nota Bodembeheer 2011 Zevenaar
  • Geluidbeleid 2008 Zevenaar
  • Geluidbeleid Rijnwaarden
  • Watertakenplan de Liemers 2022-2026 (2022)
  • Uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie (DPRA) (2022)
  • Integraal beleidsplan openbare ruimte 2022-2032 (2022)
  • Beheerplan water en riolering (2022)
  • Beheerplan begraafplaatsen (2022)

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

13.643

8,3 %

10.388

6,6 %

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 13:46:14 met de export van 05/15/2023 13:25:50