Programma's

6. Sociaal domein

6. Sociaal domein

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden maatschappelijke ontwikkeling, jeugd, arbeidsparticipatie, leefbaarheid en wijkgericht werken, vrijwilligers- en mantelzorgbeleid. Samen vormen deze beleidsvelden het Sociaal Domein. Hier rekenen we ook natuur- en milieueducatie toe. Voor het realiseren van de opgaven in het Sociaal Domein nemen we ook onderdelen uit de beleidsvelden sport, cultuur, veiligheid, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, gezondheid en onderwijs mee die bij andere programma's zijn ondergebracht.
Begin 2020 is de Beleidsvisie Sociaal Domein 2020-2023 vastgesteld. Dit is een visie op hoofdlijnen voor het brede Sociaal Domein. We werken aan een samenhangend en integraal beleid. Hierbij sluiten we aan op de belevingswereld van de Zevenaarse inwoners en op de sociale structuren in onze gemeente. De visie draagt bij aan het realiseren van de ambities en doelstellingen binnen het sociaal domein.
Hierbij gelden de volgende randvoorwaarden: financiële beheersbaarheid, goed opdrachtgever-opdrachtnemerschap en datagestuurd werken.
De ambities voor het sociaal domein zijn: we doen (alleen) wat nodig is; eer inwoners in Zevenaar leven in een (sociaal) veilige omgeving; meer inwoners doen zo zelfstandig mogelijk mee aan de maatschappij.

We houden bij de beleidsontwikkeling en uitvoering de volgende principes in acht:

  • Rechtszekerheid – we doen wat nodig is
  • Primaire levensbehoefte – eigen verantwoordelijkheid
  • Positieve gezondheid – samen verantwoordelijk
  • Integrale benadering – de mens staat centraal
  • Van en voor inwoners – inclusieve samenleving
  • Participatie – netwerk samenleving
  • Regionale samenwerking – slim volgen in de basis en vooroplopen waar nodig

Ontwikkelingen

Brede SPUK-regeling
Eerste tranche brede SPUK-regeling komt beschikbaar in 2023. Het integrale plan van aanpak moet gereed zijn voor oktober 2023 (tijdsinvestering). 'Brede SPUK' is een bundeling van budgetten op rijksniveau en richt zich op gezondheidsbevordering, sport en versterking van de sociale basis. De inkomsten en uitgaven verwerken we in de begroting.

Kinderopvang toeslagenaffaire
Naast de ondersteuning voor gedupeerde ouders en hun kinderen wordt naar verwachting in april 2023 ook de regeling ex-partners van kracht. Hiertoe wordt momenteel nog gewerkt aan aanvullende wetgeving. Het is nog niet duidelijk om hoeveel mogelijk gedupeerde ex-partners uit de gemeente Zevenaar dit gaat. De start van de uitvoering is afhankelijk van de behandeling van het aanvullende wetsvoorstel door de Tweede Kamer. Het streven is de uitvoering te starten vanaf 1 juli 2023.

Inburgering
De taakstelling voor de huisvesting van asielstatushouders is hoog. Met de woningcorporaties, Vluchtelingenwerk en andere relevante partijen wordt naarstig gezocht naar oplossingen voor dit knelpunt. Er is een zekere mismatch in de voor deze doelgroepen beschikbare huisvesting van voornamelijk  eengezinswoningen en de groep asielstatushouders die voor het overgrote deel bestaat uit alleenstaanden en grote gezinnen. In samenwerking met de woningcorporaties wordt dit jaar een pilot 'kamerbewoning' gestart om met name alleenstaande statushouders te huisvesten. We maken ook afspraken met de gemeente Renkum voor de tijdelijke huisvesting van grote gezinnen op de voormalige locatie van Pro Persona in deze gemeente. De hoge taakstelling heeft ook gevolgen voor de beschikbare formatie inburgeringsconsulent. De formatie is nu bepaald op 1,15 formatieplaats. De komende periode onderzoeken we welke formatie nodig is om statushouders adequaat te begeleiden, en indien nodig, deze formatie uit te breiden.

Oekraïne
De gemeente Zevenaar heeft drie gemeentelijke opvanglocaties. De overeenkomsten met deze locaties worden in 2023 met een jaar verlengd gezien het feit dat de oorlog nog voortduurt. De instroom van ontheemden uit Oekraïne is nog steeds gaande. Dit betekent dat de gemeente Zevenaar een aanvullende taakstelling per 1 juli 2023 voor de opvang van 35 ontheemden heeft gekregen. De gemeente is aan de slag om deze taakstelling te realiseren. De extra taakstelling voor de opvang van ontheemden en de verhoogde taakstelling voor de huisvesting van asielstatushouders leggen ook een druk op de beschikbare voorzieningen zoals leerlingenvervoer, onderwijs en gezondheidszorg én de capaciteit van de gemeente.

Hervormingsagenda jeugd
Medio april is een principeakkoord bereikt over het financiële kader voor de hervormingsagenda tussen de VNG en het ministerie. De deelnemende partijen in de hervormingsagenda hebben bij de start mogelijke hervormingen geïdentificeerd. Deze hervormingen moeten leiden tot de verschillende besparingen, zodat het jeugdzorgstelsel houdbaar wordt. De invulling van de verschillende hervormingen en de verwachte financiële besparing zijn nog niet vastgesteld. Wel is bepaald dat een commissie van wijzen de komende jaren de verwachte effecten/besparingen en gerealiseerde effecten/besparingen gaat monitoren en een zwaarwegende adviesfunctie heeft.  

Maatschappelijke ondersteuning en welzijn
Prijsstijgingen van 2022 voor ingekochte Wmo-producten werken door in de tarieven in 2023. Voor de Wmo-hulpmiddelen is er in 2023 zelfs sprake van 14% prijsstijging.
De kostenverhogingen bij aanbieders en gesubsidieerde instellingen lopen vooruit op de indexering van de prijzen. Dit kan nog steeds problemen opleveren voor aanbieders, met risico voor de dienstverlening aan inwoners.
In het doelgroepenvervoer zien we in 2023 een kleine kostendaling. Dit heeft vooral te maken met minder ritten in het vervoer, wat nog een gevolg is van corona. Hierdoor heeft de gecontracteerde vervoerder voor het vraagafhankelijke Wmo vervoer aangegeven het contract te willen beëindigen. De aanbesteding, een nieuw contract per 1 juli 2024, die hier het gevolg van is gaat een kostenstijging met zich meebrengen.
Door de stijgende kosten moeten we werken aan kostenbeheersing. Dit doen we door inzet op preventie, ontwikkeling van het voorliggende veld en verdere professionalisering van de toegang. We werken in 2023 aan een plan voor het normaliseren en versterken van het voorliggende veld.
Voor de transformatie van beschermd wonen naar beschermd thuis maken we in 2023 regionaal afspraken over de financiën (begroting). Uitgangspunt daarbij is om de transformatie minimaal budgettair neutraal voor de regiogemeenten te laten verlopen. We maken ook afspraken over het juridisch en organisatorisch kader (afspraken over samenwerking en organisatie uitvoering). We bereiden in 2023 voor dat de toegang per 1 januari 2024 beslissingen kan nemen over inwoners die gebruik moeten maken van beschermd wonen. Het college stelt in 2023 het lokaal plan Beschermd Thuis vast (in afstemming met traject Woonzorg visie). We nemen deel aan de preventiescan voor de aanpak van dakloosheid als alle gemeenten in de regio deelnemen.

Nieuwe bestuurlijke opdracht RSD 2024 - 2026
De bestaande opdracht RSD heeft de looptijd van 1 juli 2021 tot 1 januari 2024.
In het 4e kwartaal 2023 geeft de raad de RSD een nieuwe opdracht mee voor de periode 2024 tot en met 2026.
De financiële effecten van deze nieuwe opdracht zijn opgenomen in de meerjarenbegroting van 2024 – 2027  van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking De Liemers-programma RSD en worden verwerkt in onze Kadernota 2024.

Beleidskaders

  • Visie 'Frisse wind in de wijk' (2013)
  • Convenant Schoolveiligheid (Financiële en inhoudelijke onderlegger: Samenwerkingsagenda Veilig en Zorgzaam Schoolklimaat)
  • Visie Vrijwillige inzet en Mantelzorg 2016-2020 Zevenaar (2016)
  • Radar-rapport behorende bij raadsvoorstel 'Toekomst uitvoering participatiewet' (vastgesteld: raad Rijnwaarden 27-6-2017 en raad Zevenaar 6-7-2017)
  • Agenda werk en economie (april 2018)
  • Businesscase RSD (mei 2018)
  • Beleidsplan Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en Participatiewet 2020-2023 (2020)
  • Beleidsnota Armoede en Schuldhulpverlening (2019)
  • Onderwijskansenbeleid 2020- 2023
  • Uitvoeringsagenda Onderwijskansenbeleid 2020-2023
  • Verordening maatschappelijke ondersteuning Zevenaar 2022.
  • Beleidsregels en Nadere regels Wmo 2022.
  • Kadernota Samen aan Zet 2022 en verder (transformatie beschermd wonen naar beschermd thuis).
  • verordening jeugdhulp 2023 inclusief beleidsregels en nadere regels

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

68.344

41,8 %

14.792

9,4 %

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2023 13:46:14 met de export van 05/15/2023 13:25:50